למידע נוסף:
1-700-70-74-78

הנקה הגברת חלב אם

הרבה דובר על הנקה והסיבות להניק, ולא מעט אני שומעת יולדות השואלות אותי – האם הוא מקבל הכל? האם הוא מקבל מספיק? להלן התייחסות קצרה לנושא ההנקה – הפעם מהזוית התזונתית.

אז מדוע הנקה?

*הרכב חלב האם משתנה במהלך תקופת ההנקה, תוך שהוא מתאים עצמו בדיוק לשלבי הגדילה של התינוק. חלב פרה אינו מתאים לצרכיו של התינוק האנושי ומכיל פי 2.5 יותר חלבון. כמו כן, היחסים בין חלבוני החלב – קזאין וחלבוני מי הגבינה שונים ממה שקיים בחלב אם ולכן אלה עשויים להכביד על כליותיו של התינוק שטרם הבשילו.

*ככל שהתינוק גדול יותר כך הוא זקוק ליותר קלוריות. כוח היניקה ושאיבת החלב שלו עולה וכך גם יכולתו לעכל ולעבד כמויות גדולות יותר של חלב. תינוקות קטנים מסתמכים בעיקר על נפח החלב הקדמי שהוא זמין וקל יותר להשגה, אולם רזה יותר. הם נוטים לאכול כמויות קטנות לעיתים קרובות, בין השאר כדי לחסוך במאמץ ולשמור על כוחותיהם.

*חלב אם עונה בד"כ על מרבית צרכי התזונה עד לגיל ארבעה עד שישה חודשים – לויטמינים הנמסים בשמן ישנם מאגרים בגוף (A E D K) כמו גם למינרלים, אך אספקת הויטמינים הנמסים במים תלויה בתזונה השוטפת. לכן, יש לשים דגש בתזונת האם על קבלת אבץ, ברזל, סידן, ויטמיני B , ו – C.

*חלב אם עוזר לספיגת ברזל – וזאת בזכות הלקטופרין, חלבון קושר ברזל המצוי בחלב אם.

*חלב אם קל יותר לעיכול – "גבישי חלבון" הנוצרים בתהליך ההתקרשות של חלב אם קלים לעיכול ומתפנים במהירות דרך המעי. ובזכות האולגוסכרידים – מרכיבי סוכר הקיימים בחלב אם – מוגבר שגשוג חיידקי החלב הידידותיים במעי. הסביבה החומצית שיוצרים החיידקים תורמת לתנועתיות המעי ובכך מקלה על היציאות. לכן, תינוקות יונקים אינם סובלים בד"כ מעצירות.

היניקה נותנת לנו את השיעור הטוב ביותר בתזונה ובאכילה נכונה. יש בה איזון תזונתי מדוייק, התורם למימוש פוטנציאל התפתחות הגוף והמוח ומאפשר לנו ללמוד על החשיבות המכרעת של הקשר הבין אישי.

*הורמונים הלוקחים חלק בהנקה – אוקסיטוצין להזרמת החלב, ופרולקטין לייצור החלב.

הגירוי המוחי ליצירת החלב נוצר הן מפעולת מציצתו של התינוק, והן מהרגשתה של האם שגם היא תורמת להפרשת החלב. עצם הרצון והמחשבה על הנקה, בכיו של התינוק, יכולים לעורר הפרשת חלב.
תהליך ייצור החלב פועל על עיקרון של ביקוש והיצע. ככל שמוצצים יותר כך נוצר יותר חלב. ההנקה על פי צורכי התינוק תביא בעקבותיה ייצור חלב בכמות ובתדירות הדרושה לתינוקך.

מצבי סטרס (עקה), תזונה לקויה ומחסור בנוזלים ותנאי מחלה – אלו יכולים לגרום להפחתה משמעותית בייצור החלב.
על האם לדאוג לתזונה עתירת אנרגיה, חלבונים, חומצות שומן, כדוגמת פירות יבשים, אגוזים למיניהם (אגוזי מלך, קשיו, מקדמיה), טחינה, ירקות ופירות וכן לדאוג לשתייה מרובה ולמנוחה על מנת להשביח את החלב ולאפשר ייצור מספק של חלב המתאים לצרכי התינוק.
במקרה הצורך, ניתן להיעזר בצמחי מרפא ותוספי תזונה על מנת להגביר את ייצור החלב.

צמחי מרפא המסייעים להגברת חלב אם:

  • סרפד (urtica) – הסרפד הינו צמח מרפא המסייע להגברת ייצור חלב אם, וגם בעל חשיבות בתכולת הוויטמינים והמינרלים הקיימים בו, ובעיקר ברזל וויטמין C .
  • שומר (Fennel) – ידוע ברפואה העממית כצמח המסייע להגברת חלב אם. כמו כן, מסייע הצמח להרגעת מערכת העיכול ולמניעת גזים ונפיחויות.
  • חילבה (fenugreek) – צמח המכיל מגוון רחב של מרכיבים כגון ספונינים, אלקלואידים, סיבים ועוד. בין שאר תכונתיו הסגוליות (מסייע גם בהפחתת שומנים בדם ולאיזון רמות סוכר בדם), הוא ידוע כמקדם ייצור של חלב אם.
  • גדילן מצוי (silybum marianum) – לצמח השפעות פיזיולוגיות שונות על גוף האדם, ובעיקר על מערכת העיכול, תאי הכבד והדם. מזה שנים הגדילן ידוע כמסייע להפחתת בעיות עיכול שונות. הוא מגביר תהליכי ספיגה של ויטמינים ומינרלים ובעיקר של ברזל, ומסייע במקרים של קשיי עיכול, בעיקר של חלבונים ושומנים. הגדילן ניתן לשימוש למשך תקופות ארוכות בעיקר במקרים של אנמיה וספיגה לקויה של ברזל, וכן להגברת ייצור חלב אם.
  • ורבנה (verbena officinalis) – הורבנה היא אחד מצמחי המרפא העתיקים ביותר הנמצאים בשימוש בעולם הרפואי. שימושים מקובלים: סיוע לתפקוד מערכת העצבים (מרגיע במקרים של עצבנות ובעיות שינה בעיקר על רקע הורמונלי, ולכן חיוני במיוחד לנשים לאחר לידה) וכן להגברת תפוקת החלב בקרב נשים מניקות.
  • אניס (Anise) צמח המכיל תרכובות שונות הדומות להורמון האסטרוגן בגוף האישה ולכן מסייע להגברת החלב אצל נשים מניקות. כמו כן, הצמח מסייע לטיפול בכאבי בטן בתינוקות.
  • זרעי כוסברה (coriadrum sativum) – לצמח השפעה נרחבת על מערכת העיכול, מרגיע גזים ומשכך כאבי בטן ובמקרים של עיכול איטי/שלשולים.

לסיכום
תערובת צמחים זו הקיימת בפורמולה מאמי בסט, תורמת להגברת ייצור חלב אם, ולא פחות חשוב, מגינה על מאגרי הברזל ותורמת לספיגתו, ומסייעת לאיזון תפקוד מערכת העצבים ומערכת העיכול.
הפורמולה מוגשת במיצוי אלכוהולי, מה שמאפשר זמינות ביולוגית מירבית ופעילות מהירה של המרכיבים הפעילים. כמו כן, ניתן למהול אותה במשקאות קרים או חמים.

בברכה
מיה צור – ריינר
תזונאית מוסמכת בגישה הטבעית
מדריכת כושר גופני ובריאות
הדרכת ילדים נוער ומבוגרים

צור קשר

דילוג לתוכן